26/07/2017

Belgium Employment & Benefits: Een zomer lang vragen over remuneratie – Case 4

Trein, tram, bus, fiets of voet: mobiliteit vanuit vennootschapsbelasting en compensation & benefits

Recent heeft Lieve beslist om haar woon-werkverkeertraject af te leggen gebruik makend van het openbaar vervoer. Helaas is er geen bushalte dichtbij het werk en moet zij nog een eindje fietsen of gaat ze te voet.

Hoe ziet haar terugbetaling in de verplaatsingskosten voor haar woon-werkverkeer er nu uit? Het volledige bedrag van de werkgeverstussenkomst in de kosten van het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer (trein, tram, bus en metro) wordt van belasting vrijgesteld (op voorwaarde dat Lieve haar werkelijke beroepskosten niet bewijst). Deze vrijstelling vereist geen (regelmatig) abonnement. Ook de terugbetaling van losse vervoersbewijzen, tickets en rittenkaarten komt voor de vrijstelling in aanmerking.

Voor de afgelegde afstand per fiets en zelfs per elektrische fiets kan Lieve een maximale kilometervergoeding krijgen van € 0,23/km. Deze fietsvergoeding is volledig vrijgesteld van belasting. Zelfs wanneer Lieve gebruik maakt van haar bedrijfsfiets.

Eventueel kan de werkgever ook nog een stapvergoeding aan Lieve toekennen. Wanneer Lieve haar werkelijke beroepskosten niet bewijst dan zal ook de stapvergoeding vrijgesteld zijn tot 390 euro.

Deze vergoedingen kunnen gecumuleerd worden voor zover het om verschillende delen van het woon-werktraject gaat.

Nieuwsgierig naar Case 3? Bekijk het dan hier!

Download hier een kopie van de brochure ‘6 vragen over remuneratie’ of bekijk ze hier: